Voor het Utopegem-weekend stoomden we 5 fascinerende workshops klaar. Je kiest er eentje uit waaraan jij jouw Utopegem avontuur zal wijden.
Waar heb jij het meeste zin in? Kies en schrijf je in.
Waar heb jij het meeste zin in? Kies en schrijf je in.
Het atelier van de fantastische vondst
W1 | Marie Peeters
Ontmoetingen leiden tot nieuwe werelden |
OVER DE WORKSHOP Wat heb je als mens echt nodig in Utopegem? Is creativiteit een basisbehoefte? In drie sessies gaan we alleen en in groep op zoek naar de elementen die in jouw ideale samenleving fundamenteel zijn. Met potlood, verf, papier, schaar, klei of karton laten we onze fantasie aan de hand van enkele thema's de vrije loop. Wie weet komen we in Utopegem tot nieuwe samenlevingsmogelijkheden. Wat denk je van deze creatieve ketting:
Ga in 3 sessies mee op ontdekking en help voor altijd een wereld groeien in Het Atelier van de Fantastische Vondst.
|
Theateratelier Poen op de Planken
W2 | Sarah Goos & Matthijs Rubberecht
Wat als we in Utopegem niet met geld zouden betalen? |
OVER DE WORKSHOP Wat als we in Utopegem niet met geld zouden betalen? Stel dat we een deeleconomie installeren? Kunnen we ervoor zorgen dat er geen armoede is? In het theateratelier Poen op de Planken brainstormen we over werk, economie en gelijkheid. Via oefeningen in theatermethodieken werken we onze ideeën uit tot een korte theatervoorstelling waaraan het publiek kan deelnemen. We gaan vooral samen fantaseren over een betere wereld, waar misschien geen luxe is, en enkel de essentie. Waar we misschien niet betalen met geld, maar delen of ruilen. Je hebt geen ervaring nodig met toneel, het spelplezier is het belangrijkste! Begeleiding: Sarah Joos en Matthijs Rubberecht
Sarah en Matthijs vormen twee handen op één buik. Ze studeerden samen af aan de Toneelacademie van Maastricht. Gedeelde fascinaties zoals het werkleven brengen ze graag naar buiten in de vorm van theater met een absurd kantje. Opgeleid tot docent en regisseur nemen ze op een laagdrempelige manier wie dan ook mee in de wereld van het theater. Zonder hoogdraverig gedoe en met veel humor, spontaniteit en plezier. |
De verzamelaars
W3 | Avansa
Hoe verzamelen we de ideeën die de samenleving van de toekomst vormgeven? |
OVER DE WORKSHOP De Verzamelaars gaan aan de slag met een belangrijke vraag: hoe verzamelen we de ideeën en voorstellen die de samenleving van de toekomst vormgeven? In het bijzonder richten ze zich op mobiliteit en bereikbaarheid. Wie krijgt hierbij het woord, en op welke manier? Ze onderzoeken hoe we onze fantasie kunnen prikkelen met nieuwe, onverwachte concepten, van eilandnarren tot georganiseerde droomsessies en of we zelfs innovaties kunnen bedenken die de grenzen van het onmogelijke verleggen, zoals teleportatie, een perpetuum mobile, of écht groen en toegankelijk openbaar vervoer. Maar het blijft niet bij dromen. Wie mag deze ideeën verder uitwerken? Zijn dat de experts, een verkozen raad, of mag iedereen die wil deelnemen in thematische werkgroepen? Mag je ook je kat sturen of heeft iedereen een taak? Welkom bij De Verzamelaars. Begeleiding: Piet Van Meerbeek en Els Nicolaï (Avansa Oost-Brabant)
|
Raad van Alle Leven
|
W4 | Avansa
Een stem voor iedereen. Inclusief, gelijk en solidair, maar hoe? De Raad van Alle Leven zoekt het uit. |
OVER DE WORKSHOP Bij de Raad van Alle Leven staat alles in het teken van inclusiviteit en gelijkheid. Hier werken we samen om ervoor te zorgen dat álle mensen, van welke achtergrond ook, een stem krijgen. We voorkomen dat macht in de handen van enkelen blijft en creëren ruimte voor minderheden en voor diegenen die nu nog niet gehoord worden, onze kleinkinderen, de dieren, de natuur, het bos en de zee. Hoe streven we naar een samenleving waarin iedereen gelijke status heeft, en waar solidariteit tussen mensen de basis vormt? Conflicten lossen we op met geweldloze methoden, altijd met respect voor de ander, maar hoe? Kunnen we een alarmprocedure inbouwen die in werking treedt als we de belangen van toekomstige generaties schaden? Sluit je aan bij de Raad van Alle Leven en zoek het mee uit! Begeleiding: Mieke Heymans en Pieter Desmedt (Avansa Kempen)
|
De Knopenhakkers
W5 | Avansa
Utopegem plannen omtoveren tot de werkelijkheid. Hak mee de knopen door. |
?OVER DE WORKSHOP
We hebben een lijst met uitgewerkte voorstellen, prima, maar wat nu? Wie hakt de knopen door en hoe? Moet iedereen op het eiland meebeslissen, of werken we met een vertegenwoordiging? Kiezen we voor een meerderheid, of zoeken we een consensus? Het is cruciaal dat we ervoor zorgen dat niet slechts een kleine groep machthebbers de knopen doorhakt en polarisatie niet de overhand krijgt. We willen natuurlijk dat onze plannen ook werkelijkheid worden. Wie voert ze uit? Komen sommige plannen misschien tot leven met collectieve inspanningen? Wie coördineert dat dan? In Utopegem, een eiland waar rust, ruimte en natuur centraal staan, komt alles samen. Hier is geen haast, geen stress, maar wel een overvloed aan mogelijkheden. Moet dit alles door één coördinator in goede banen worden geleid, of geven we mensen liever de vrijheid om zelf invulling te geven aan hun ideeën? Veel vragen die hunkeren naar een antwoord. Sluit je aan bij de groep en word één van De Knopenhakkers. Begeleiding: Janusz Vanhellemont en Lief Cuyvers (Avansa Regio Gent)
|